Jiné známé názvy: Borůvka černá, Černé jahody, Borůvčí, Hafera, Myrtovka
Další použití:
- Účinně pomáhá při průjmu (v případě zácpy dochází k jejímu zhoršení).
- Vhodná při břišních kolikách.
- Při zánětech tlustého střeva (odvar).
- Má protibakteriální a protizánětlivé účinky.
- Má vliv na regeneraci oční sítnice, zejména tyčinek.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Působí na pružnost a pevnost cévních stěn.
- Při poruchách prokrvování (celkového krevního oběhu).
- Vhodná k prevenci i léčbě šerosleposti (zejména u lidí s těžší krátkozrakostí).
- Při potížích s močovým ústrojím.
Další použití - zevní:
Dávkování: V sušeném stavu - rozžvýkají se a sní. Při průjmu každou půlhodinu 1 čaj. lžičku sušených plodů.
Příprava: Nálev - 1 polévkovou lžíci přelít 250 ml studené vody, vařit 3 - 10 minut a poté 10 - 15 minut nechat
odstát a poté scedit.
Kdy nepoužívat:
UPOZORNĚNÍ: