Latinsky: RADIX CICHORII
Hmotnost: 50 g
Použití: Čekankové kořeny slouží již od 17. století jako surovina k výrobě kávovin. Význam tohoto využití vzrostl počátkem 19.stol. v době napoleonských výlek, kdy byl silně omezen dovoz kávy do Evropy. Jako zelenina byla čekanka známá již ve starém Egyptě. I dnes se používají stále více čekankové puky k přípravě salátů a podobně jako chřest se vaří nebo dusí na másle .....
Dále o bylině viz. detail.
Jiné známé názvy: Čekanka obecná, Pocestník, Cikorka, Hanička, Německá káva, Koření sv.Petra.
Další použití - vnitřní:
- Je prostředkem čistícím krev.
- Podporuje vylučování žluče a tvorbu žaludečních šťáv.
- Povzbuzuje trávení a chuť k jídlu při nechutenství.
- Pomáhá při žaludečních potížích a zácpě.
- Pomáhá odstraňovat žlučové kaménky.
- Je účinným pomocníkem při jaterních chorobách (podporuje funkci jater).
Další použití - zevní:
- Při kožních zánětech a vyrážkách.
Dávkování: 1 šálek 2x denně.
Příprava: Odvar - 2 čajové lžičky na šálek vody povaříme 1-5 min. necháme odstát, scedíme a pijeme.
Kdy nepoužívat:
UPOZORNĚNÍ:
Proč nakupovat u nás?
» Nabízíme kvalitní výrobky od prověřených firem
» Široký výběr čajů, bylin, bylinných tinktur, dárků, zahradní keramiky, svíček
» Důvěryhodnost, ověřte si nás přímo v našem obchodě mapa
» Stále nové nabídky a zajímavé ceny