Jiné známé názvy: Marhaník, granátový strom.
Další použití - vnitřní:
- Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů a organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou).
- Z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B (B1, B2 a B3) a C, v menší míře pak i vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů).
- Obsahují také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin.
- Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých a trpkých (svíravých) látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek.
- Jedlé části granátových jablek působí spíš projímavě.
- Obsahem hořčíku, draslíku a sodíku je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a osoby s horečkou a pracující v horku, kteří potem a vyšším příjmem tekutin ztrácejí minerály.
- Látky charakteru polyfenolů v jedlých částech představují zdroj hořké a trpké složky chuti a červené barvy.
- Mají protizánětlivéhý a antioxidační účinek, který je posílen přítomností vitamínu C (synergický účinek).
- Antioxidační účinek obsažených flavonoidů představuje hlavní léčebný a ochranný vliv granátových jablek na lidský organismus.
- Obsahem antioxidantů pomáhá šťáva v prevenci a léčbě nemocí horních cest dýchacích a v eliminaci části zátěže způsobené špatným životním prostředím.
- Podle kalifornských a ohijských výzkumníků nejméně deset z obsažených fenolických látek funguje jako přírodní prevence rakoviny prsu, prostaty a dalších nádorů, na jejichž rozvoji se mohou podílet estrogeny.
- Jadérka a listy obsahují fytoestrogeny s příznivým vlivem na zdraví mužů i žen.
- Ovlivňují stav cév, kůže aj.
- Fenolické látky obsažené ve šťávě působí proti některým střevním parazitům.
Další použití - zevní:
Dávkování:
Příprava:
Kdy nepoužívat:
UPOZORNĚNÍ: