Jiné známé názvy:
Další použití - vnitřní:
- Podporuje trávení, tvorbu a vylučování žluči.
- Užívá se při poruchách činnosti jater (včetně hepatitidy).
- Je vhodná při žlučníkových a žaludečních potížích (při nadýmání a kolikách).
- Při poporodních bolestech.
- Při zástavě menstruace.
- Je podpůrným prostředkem při diabetu.
- Má vynikající protizánětlivé účinky.
- Je prokazatelným antioxidantem (kurkuminoidy - látky způsobující žluté zabarvení kurkumy - jsou uznávanými antioxidanty, které chrání náš organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů. Údajně jsou 5 x účinnější než vitamín E.)
- Je přírodním antibiotikem s protibakteriálním a protivirovým účinkem.
- Výrazně podporuje mozkové kognitivní funkce (zejména u starších lidí).
- Je účinným, přírodním mozkovým dopinkem.
- Je vhodná k léčbě i prevenci rakoviny prostaty.
- Je součástí curry koření, přidává se do hořtic a do Worcesterské omáčky.
- Je vhodná jako koření na tučnější masa pro zlepšení jejich trávení.
Další použití - zevní: ve formě odvaru (popř. jako zásyp nebo mast)
- Na záněty spojivek (obklady z odvaru).
- Na nehojící se vředy.
- Na lišej a různá kožní poranění.
- Chrání pleť před akné a podobnými kožními problémy.
- Reguluje činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení (oplachování vlažným odvarem).
- Podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže (oplachování vlažným odvarem).
- Používá se v hydratačních krémech, v krémech proti celulitidě a v čistících krémech.
Dávkování:
Příprava: Odvar - kurkumu vaříme 10 - 15 minut, nacháme odstát, scedíme a pijeme.
Za studena - 1 - 2 lžíce kurkumy smíchat se sklenicí mrkvové či rajčatové šťávy.
Kdy nepoužívat:
UPOZORNĚNÍ: