Jiné známé názvy: Vachta trojlistá, hořký jetel, třírožka, vodní jetel, třílistník, bobřek.
Další použití - vnitřní:
- Pro povzbuzení chuti k jídlu.
- Podporuje činnost žlučníku.
- Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv = pomáhají při žaludečních a trávicích potížích.
- Zlepšuje peristatiku střev = má i slabě projímavé účinky.
- Napomáhá k pročištění jater.
- Podporuje funkci jater = pomáhá léčit jaterní choroby a žloutenku.
- Působí pozitivně i při dně.
- Má posilující účinky na celý organismus.
- Podporuje tvorbu krve.
- Má značné využití v likérnictví (vachta se přidávala i do piva, aby mu dodala hořkou chuť).
Další použití - zevní:
- Na hemoroidy (koupele).
- Na vředy a špatně se hojící rany (koupele a obklady).
Dávkování: Tinktura - 3x denně 10 kapek na kostku cukru před jídlem.
Odvar - 2 šálky denně, případně za studena po lžicích.
Příprava: Tinktura - 30 g drogy se týden nechá vyluhovat v 1/8 l lihu nebo vodky.
Odvar - 2 lžičky sušených řezaných listů na 1/4 l vody, nechat přejít varem,
poté 20 minut louhovat, scedit a užívat.
Kdy nepoužívat:
UPOZORNĚNÍ: Nepoužívat dlohodobě! Mohlo by způsobit nevolnost, až otravu. Vachta má velice hořkou chuť !!!